kakaowo-kawowa babka na oleju i z polewą z białej czekolady

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Babka jest miękka, puszysta i do tego wilgotna w środku. Długo utrzymuje świeżość. Do tego polewa - u mnie z białej czekolady, podkreśla jej delikatny smak. Babka nie jest słodka. Słodyczy nadaje jej polewa.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki (na formę z kominem o śr.20cm):

    * ciasto:
    - 5 jajek rozm.L
    - niepełna szklanka cukru
    - 1,5 szklanki mąki
    - 3 czubate łyżki kakao
    - 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - 1 szklanka oleju
    - 0,5 szklanki wrzątku

    * polewa:
    - 50 ml mleka
    - 1 łyżeczka masła
    - 100g białej czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kakaowo-kawowa babka na oleju i z polewą z białej czekolady - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Jajka utrzeć do białości z cukrem.
    Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać do miski. Dodać kawę i wymieszać.
    Olej zalać wrzątkiem i porządnie wymieszać (do połączenia się składników).
    Do ubitych jajek, dodać olej i mąkę. Dokładnie wymieszać.
    Masę przelać do formy (użyłam silikonowej) i wsadzić do zimnego piekarnika. Nastawić temperaturę na 180C i piec ok 40-45 minut, do tzw. "suchego patyczka".
    Po upieczeniu, ciasto od razu wyjąć z formy.
  • 2. Polewa:
    Mleko zagotować. Czekoladę połamać na mniejsze kawałki.
    Czekoladę z masłem zalać wrzącym mlekiem i porządnie wymieszać.
    Gotową polewą polać ciasto.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować