Kakaowiec z truskawkowymi biszkoptami w kremie

5 (197 ocen)

  • 2 godz.

Pyszne,eleganckie składa się z niewyszukanych składników to pewniak na wszelakie rodzinne spotkania .

  • 2 godz.

Składniki:

  • na ciasto kakaowe :
    1 szklanka kefiru
    3 jajka
    3 łyżki kakao
    3 łyżki konfitury truskawkowej
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    na kruszonkę:
    100 g margaryny
    1,5 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki cukrukryształu
    1 łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
    na krem:
    5 żółtek
    500 ml mleka
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki mąki pszennej
    1cukier waniliowy(16g)
    3/4 szklanki cukru kryształu
    250 g masła
    na polewę:
    80 g margaryny
    3 łyżki cukru kryształu
    2 łyżki kakao
    1 łyżka mleka
    dodatkowo:
    20 podłużnych biszkoptów z nadzieniem truskawkowo-śmietankowym
    2 galaretki truskawkowe
    perełki cukrowe
Wystaw ocenę:

5 (197 ocen)

Kakaowiec z truskawkowymi biszkoptami w kremie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. przygotować ciasto kakaowe:
    Kefir,jajka,sodę i konfiturę wymieszać na jednolitą masę.
    przygotować kruszonkę:
    Margarynę stopić lekko przestudzić,dodać przesianą mąkę i oba rodzaje cukru,wyrobić na kruszonkę.
    Do kruszonki wlać ciasto kakaowe,delikatnie całość wymieszać.
    Ciasto wylać na natłuszczoną blaszkę 25x30 cm wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180* C około 40-45 minut.
    Wyjąć z pieca,ostudzić i przekroić na dwa placki.
  • 2. Galaretki rozpuścić w 500 ml gorącej wody,odstawić do stężenia.
  • 3. przygotować krem:
    W 1/2 szklanki mleka roztrzepać żółtka i obie mąki,pozostałą część mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym,wlać roztrzepane żółtka z mąką i ugotować budyń,zdjąć z ognia i całkowicie ostudzić.
    Miękkie masło utrzeć i dalej ucierając dodawać stopniowo przestudzony budyń.
    Krem podzielić na dwie części.
  • 4. Spodni placek ciasta posmarować połową kremu,na kremie poukładać biszkopty,następnie wylać tężejącą galaretkę i odstawić na chwilę w chłodne miejsce,aby galaretka całkowicie stężała,po tm czasie wyłożyć drugą część kremu i przykryć pozostałym plackiem.
  • 5. przygotować polewę_
    Wszystkie składniki polewy włożyć do rondelka i cały czas mieszać,aż składniki się rozpuszczą i polewa zgęstnieje,lekko przestudzić ,po czym oblać wierzch ciasta,posypać perełkami cukrowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować