Kakaowiec z truskawkowymi biszkoptami w kremie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.przygotować ciasto kakaowe:
Kefir,jajka,sodę i konfiturę wymieszać na jednolitą masę.
przygotować kruszonkę:
Margarynę stopić lekko przestudzić,dodać przesianą mąkę i oba rodzaje cukru,wyrobić na kruszonkę.
Do kruszonki wlać ciasto kakaowe,delikatnie całość wymieszać.
Ciasto wylać na natłuszczoną blaszkę 25x30 cm wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180* C około 40-45 minut.
Wyjąć z pieca,ostudzić i przekroić na dwa placki.
2.Galaretki rozpuścić w 500 ml gorącej wody,odstawić do stężenia.
3.przygotować krem:
W 1/2 szklanki mleka roztrzepać żółtka i obie mąki,pozostałą część mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym,wlać roztrzepane żółtka z mąką i ugotować budyń,zdjąć z ognia i całkowicie ostudzić.
Miękkie masło utrzeć i dalej ucierając dodawać stopniowo przestudzony budyń.
Krem podzielić na dwie części.
4.Spodni placek ciasta posmarować połową kremu,na kremie poukładać biszkopty,następnie wylać tężejącą galaretkę i odstawić na chwilę w chłodne miejsce,aby galaretka całkowicie stężała,po tm czasie wyłożyć drugą część kremu i przykryć pozostałym plackiem.
5.przygotować polewę_
Wszystkie składniki polewy włożyć do rondelka i cały czas mieszać,aż składniki się rozpuszczą i polewa zgęstnieje,lekko przestudzić ,po czym oblać wierzch ciasta,posypać perełkami cukrowymi.
Komentarze