Kakaowiec z masą jabłkowo-budyniową

0 (0 ocen)

  • 60 min

Szybkie dobre ciacho

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt kakaowy: 6 jajek, 1 szklanka cukru, 1 szklanka mąki, łyżeczka proszku do pieczenia, 2-3 łyżeczki kakao.
    Masa jabłkowa: około 1,5-2 kg jabłek, 2 galaretki jednego koloru, łyżka masła
    Masa budyniowa: 1/2 l mleka, 1/2 szklanki cukru, 2 żółtka, po 2 łyżki mąki ziemniaczanej i pszennej, kostka margaryny.
    Polewa: 1/2 kostki margaryny, 1/2 szklanki cukru, po 1,5 łyżki wody i kakao.
    Posypka cukrowa.

Kakaowiec z masą jabłkowo-budyniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kakaowiec z masą jabłkowo-budyniową 1. Upiec biszkopt: Ubić pianę z białek, dodać cukier, żółtka, następnie wymieszać z mąką zmieszaną z proszkiem. Dodać kakao. Piec w 160 C ok.20-30 min. Wystudzony przekroić na dwie części.
    Do części mleka dodać składniki na masę, resztę mleka zagotować z cukrem, do gotującego się mleka wlać mieszankę, ugotować jak budyń.
  • Kakaowiec z masą jabłkowo-budyniową 2. Wystudzony budyń zmiksować z margaryną. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce, włożyć do garnka z margaryną. Prażyć chwilę, dodać galaretki w proszku, wymieszać i pozostawić do ostygnięcia. Na biszkopt wyłożyć tężejącą masę jabłkową, na to masę budyniową, przykryć biszkoptem. Składniki polewy włożyć do garnka, mieszając zagotować. Ostudzić. Polać ciasto, wstawić do lodówki, udekorować.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy