Kakaowe muffiny z czekoladą i borówkami

0 (0 ocen)

  • 40 min

To słodkie danie zostało stworzone na prośbę mojego małego synka. Miał organizowany w przedszkolu Dzień Babci i Dziadka i chciał ich potem zaprosić na słodki poczęstunek. Stanęło na muffinach, do których smakowe dodatki sam wybrał.

  • 40 min

Składniki:

  • Czego użyłem?
    -dwa kubki przesianej mąki TYP405-450
    -4 czubate łyżeczki kakao
    -pół tabliczki gorzkiej, posiekanej na duże kawałki czekolady
    -dwie garści borówek
    -dwie łyżeczki proszku do pieczenia
    -3/4 kubka mleka
    -3/4 kubka cukru trzcinowego
    -dwa, dobrze napowietrzone, rozbełtane jajka
    -150 gram, wystudzonego, rozpuszczonego masła
    -ziarenka z 1/2 laski wanilii
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kakaowe muffiny z czekoladą i borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło łączymy z mlekiem, jajkami i wanilią - mieszamy, nie ubijamy.
    Suche składniki dobrze mieszamy, dodajemy masła z mlekiem i jajkami. Mieszamy łyżką lub mikserem, ale na najwolniejszych obrotach, tak, by ciasto pozostało grudkowate.
    Dodajemy czekoladę - mieszamy; czynność powtarzamy po dodaniu borówek.
  • 2. Ciasto wykładamy do kokilek nasmarowanych tłuszczem lub wyłożonych papilotkami do 2/3 wysokości. Pieczemy 18-20 minut w 190 stopniach.

    Możemy ozdobić muffinki. Ja użyłem roztopionej w kąpieli wodnej czekolady, migdałów i borówek, a dla bąbla kolorowej posypki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować