Kakaowe muffinki z kremem i borówkami

0 (0 ocen)

  • 50 min

Zaciekawił mnie przepis na krem z serka śmietankowego, więc postanowiłam wykorzystać go do muffinek z sezonowymi borówkami.

  • 50 min

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
    ½ szklanki maślanki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    2 jajka
    2/3 szklanki cukru
    ¼ szklanki kakao
    125g roztopionego masła

    krem:
    150g serka śmietankowego
    150g masła
    szklanka cukru pudru
    borówki do dekoracji

Kakaowe muffinki z kremem i borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Suche składniki wymieszać z mokrymi. 1. W misce wymieszać suche składniki – mąkę, cukier, sodę, proszek i kakao. W drugiej misce połączyć ze sobą jajka, maślankę oraz roztopione masło. Oba rodzaje składników połączyć szybko trzepaczką.
  • Po upieczeniu odstawić muffinki do ostudzenia. 2. Papilotki do muffinek napełniać ciastem na ok. ¾ wysokości, piec ok. 20 minut w 190st. C. Odstawić do ostudzenia. Masło utrzeć do białości, następnie stopniowo dodać serek i łączyć mikserem z porcjami cukru pudru. Miksować, aż powstanie gładka masa. Krem schłodzić ok. godzinę, następnie przełożyć do szprycy i udekorować wystudzone muf finki. Udekorować borówkami amerykańskimi.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy