Tak naprawdę sekretem babeczekjest długość wypieku, w standardowych przepisach jest to 20 minut, ja jak zawsze robię po swojemu i piekę 16-17 minut..wtedy są lekko wilgotne i smakują bajecznie :)
30 min
Składniki:
250 g mąki,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
pół szklanki cukru,
140 ml jogurtu naturalnego,
pół szklanki oleju,
2 łyżki miodu,
2 jajka,
dżem truskawkowy.
Kakaowe muffinki z dżemem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie sypkie składniki wymieszać w dość głębokiej misce, tak będzie wygodniej. Następnie dodać resztę składników. Ciasto powinno mieć dość luźną konsystencję, i nie trzeba wcale długo go wyrabiać, możemy spokojnie wymieszać wszystko tak od niechcenia :) Jeżeli z jakimś składnikiem przesadziliście, tzn za dużo mąki lub konsystencja jest zbyt zwięzła, nie ma żadnego problemu! Dodajcie więcej miodu lub jogurtu lub oleju. Ja nigdy nie trzymam się sztywno przepisu ;) Do foremek wkładamy na początku po 1 niepełnej łyżce ciasta, potem 1 łyżeczka dżemu, i na koniec znów 1 tym razem pełna łyżka ciasta. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st C przez 16-17 minut.
Komentarze