Kakaowe markizy z kremem dyniowym

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Proste, pyszne i śliczne

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTKA:
    - mąka pszenna: 200 gramów
    - kakao: 70 gramów
    - masło: 1 łyżka
    - margaryna: 0.25 szklanki
    - proszek do pieczenia: 1.5 łyżeczki
    - sól: 1 szczypta
    - Jajko: 1 sztuka
    - cukier: 70 gramów
    - mleko: 200 mililitrów
    - ekstrakt waniliowy: 1 łyżka
    KREM DYNIOWY:
    - ricotta lub twaróg śmietankowy: 100 gramów
    - masło, miękkie: 100 gramów
    - mus dyniowy: 100 mililitrów
    - cukier puder: 3 łyżki
    - cynamon: 0.25 łyżeczki
    - imbir w proszku: 0.25 łyżeczki
    - gałka muszkatołowa: 0.25 łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Kakaowe markizy z kremem dyniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W jednym naczyniu mieszamy mąkę z kakao solą i proszkiem do pieczenia. Miękkie masło i margarynę ucieramy mikserem na puszysto. Dalej miksując wsypujemy cukier, a gry on się dobrze połączy z masłem, wbijamy jajko. Następnie do masy dodajemy na zmianę mąkę i mleko oraz ekstrakt waniliowy.
  • 2. Piekarnik rozgrzewamy do 180'C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Masę możemy wykładać łyżką lub przy pomocy szprycy. Ja użyłam rękawa cukierniczego i wyciskałam na papier małe ślimaczki tworząc koła o średnicy ok 3 cm. Zachowujemy ok 4 cm odstęp między ciastkami, gdyż będą one rosły w górę i na boki. Pełną blachę wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok 12-14 minut. Ciastka odstawiamy do ostygnięcia, a po 5 minutach zdejmujemy z blachy i układamy na kratce kuchennej.
    Niektóre ciastka prawdopodobnie wyjdą bardziej płaskie a inne spiczaste. Te płaskie użyjemy jako spód ciasteczek, a spiczastymi przykryjemy nadzienie.
  • Ciastka kakaowe z kremem dyniowym 3. Krem przygotowujemy z użyciem miksera. Mieszamy wszystkie składniki kremu na gładką, puszystą masę i odstawiamy na 30 minut do lodówki.

    Kakaowe ciasteczka smarujemy z płaskiej strony łyżeczką kremu i przykrywamy drugim ciastkiem. Dobrze by było gdyby ciastka leżały osobno, nie jedno na drugim.

    Ciasteczka są puszyste jak biszkopt i cudownie łączą się z kremem. Nawet następnego dnia ich konsystencja, kształt i smak pozostają niezmiennie cudowne.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować