Kakaowe markizy z kremem dyniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W jednym naczyniu mieszamy mąkę z kakao solą i proszkiem do pieczenia. Miękkie masło i margarynę ucieramy mikserem na puszysto. Dalej miksując wsypujemy cukier, a gry on się dobrze połączy z masłem, wbijamy jajko. Następnie do masy dodajemy na zmianę mąkę i mleko oraz ekstrakt waniliowy.
2.Piekarnik rozgrzewamy do 180'C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Masę możemy wykładać łyżką lub przy pomocy szprycy. Ja użyłam rękawa cukierniczego i wyciskałam na papier małe ślimaczki tworząc koła o średnicy ok 3 cm. Zachowujemy ok 4 cm odstęp między ciastkami, gdyż będą one rosły w górę i na boki. Pełną blachę wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok 12-14 minut. Ciastka odstawiamy do ostygnięcia, a po 5 minutach zdejmujemy z blachy i układamy na kratce kuchennej.
Niektóre ciastka prawdopodobnie wyjdą bardziej płaskie a inne spiczaste. Te płaskie użyjemy jako spód ciasteczek, a spiczastymi przykryjemy nadzienie.
3.Krem przygotowujemy z użyciem miksera. Mieszamy wszystkie składniki kremu na gładką, puszystą masę i odstawiamy na 30 minut do lodówki.
Kakaowe ciasteczka smarujemy z płaskiej strony łyżeczką kremu i przykrywamy drugim ciastkiem. Dobrze by było gdyby ciastka leżały osobno, nie jedno na drugim.
Ciasteczka są puszyste jak biszkopt i cudownie łączą się z kremem. Nawet następnego dnia ich konsystencja, kształt i smak pozostają niezmiennie cudowne.
Komentarze