1.Herbatniki typu be-be pokruszyć bardzo drobno w robocie kuchennym. Orzechy ziemne pokroić na dość grube kawałki. Jajko roztrzepać. W rondelku na małym ogniu roztopić masło. Rondelek zdjąć z ognia i wymieszać z cukrem i kakao. Kiedy wszystkie składniki się połączą można dodać roztrzepane jajko i wymieszać. Następnie rondelek postawić na małym ogniu mieszając na około 1-2 min., aż masa zgęstnieje. Rondelek zdjąć z ognia i wymieszać z cukrem waniliowym, herbatnikami, wiórkami i orzechami, aż wszystkie składniki się połączą. Masę z rondelka wyłożyć do formy 23cm na 23 cm i całość równomiernie przycisnąć. Formę przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godz.
2.Masło o temp. pokojowej miksować na gładką masę. Do masła dodać mleko, budyń, cukier waniliowy, cukier puder i miksować, aż składniki się połączą. Gdyby masa była zbyt ciężka do rozprowadzenia dodać łyżkę mleka. Drugą warstwę rozsmarować równomiernie na pierwszej warstwie i włożyć do lodówki na około 30-60 min.
3.Pokroić czekoladę na drobne kawałki. Czekoladę i masło włożyć do miski żaroodpornej i roztopić na garnku z gotującą wodą. Roztopioną czekoladę rozsmarować równomiernie na drugiej warstwie i włożyć do lodówki przykryte naczynie na 10-20 min.
Komentarze