Kakaowe kwiatuszki

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób

Bardzo szybkie w przygotowaniu, a każdemu posmakują. Kruchę ciastko przełożone lekko kwaśnym dżemem, warto spróbować.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • CIASTO
    - 2 szklanki mąki pszennej
    - 4 łyżki cukru
    - ½ kostki margaryny
    - ½ kostki masła
    - 2 łyżki kakao

    DODATKOWO
    - dżem porzeczkowy lub śliwkowy

Kakaowe kwiatuszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Wszystkie składniki zagnieść, aż powstanie jednolite ciasto. Jeśli ciasto się klei do rąk, to dodać jeszcze troszkę mąki.

    2. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 5mm. Wykrawać ciasteczka, ja użyłam formy w kształcie kwiatuszka i w połowie ciastek wykroiłam dziurki na samym środku.

    3. Ciastka wyłożyć na blachę i piec przez 15 minut w temperaturze 180 stopni.

    4. Ostudzone ciasteczka przekładać dżemem, tak aby ciastko z dziurką było na górze.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy