Czy kokosanki muszą być białe ? Wcale nie :) dodając odrobinę kakao otrzymamy coś pysznego i niepowtarzalnego. Kakaowe kokosanki zadowolą każdego wielbiciela małego co nieco.
Składniki:
Na jedna blachę ciastek
50 gr masła
2-3 białka + szczypta soli
1/2 szkl cukru
200 gr kokosu
2 łyżeczki budyniu czekoladowego bez cukru + 1-2 łyżeczki kakao ( zależy od kakao)
Kakaowe kokosanki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Masło przekładamy do rondelka, rozpuszczamy i studzimy.
2. Ubijamy białka na sztywna piane, dodając pod koniec cukier oraz 2 łyżeczki budyniu i kakaa
3. Do rozt. i ostudzonego masła przekładamy nasze wiórki kokosowe, dokładnie mieszamy. Jeśli ta masa będzie się nam wydawać za sucha możemy dodać 2 łyżki mleka.
4. Teraz przekładamy masę kokosową do białek i delikatnie mieszamy. Wykładamy łyżką na papier do pieczenia wysmarowany masłem tworząc ciasteczka. Pieczemy w 180 stop przez 15 min.
Smacznego !
Komentarze