Kakaowe faworki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszne, chrupiące, kakaowe. Można oprószyć cukrem pudrem. Mnie właśnie takie bez pudru smakowały. Czuć mocno kakao. Uwielbiam z filiżanką kawy. Zachęcam do przygotowania. Smacznego.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na ciasto:
    półtorej szklanki mąki tortowej
    4 żółtka
    2 płaskie łyżki ciemnego kakao
    1 cukier waniliowy
    4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18 %
    1 łyżeczka octu

    Dodatkowo:
    olej do głębokiego smażenia
    mąka pszenna do posypania stolnicy
    cukier puder do oprószenia faworków
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka Faworki

Kakaowe faworki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto. 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy elastyczne ciasto. Ciasto kilkakrotnie składamy i ubijamy tłuczkiem, aż na powierzchni ciasta pojawią się pęcherzyki powietrza. Następnie ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w temperaturze pokojowej.
  • Formowanie. 2. Formowanie faworków: Po tym czasie na lekko posypanej mąką stolnicy wałkujemy ciasto bardzo cienko, kroimy w prostokąty, na środku każdego zrobimy nacięcie i przeciągamy przez nie jeden koniec.
  • Uformowane. 3. Układamy na tacy lekko oprószonej mąką.
  • Smażenie. 4. Smażenie: Na rozgrzanym oleju smażymy faworki z obu stron przez kilka minut.
  • Odsączanie. 5. Odsączanie: Usmażone faworki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
  • Podajemy. 6. Podanie: Gotowe faworki oprószamy według uznania cukrem pudrem i podajemy. Smacznego.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wyjdzie nam około 32 sztuki w zależności jak duże zrobimy. Ocet nie jest w faworkach wyczuwalny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować