Kakaowe faworki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Faworki są jednymi z moich ulubionych smakołyków podawanych podczas karnawału. Uwielbiam faworki za ich chrupkość i niepowtarzalny smak. W tym roku jednak postanowiłam nieco urozmaicić klasyczne faworki poprzez dodanie do nich kakała. Smak i aromat poprzez dodatek kakała sprawił, iż moje ulubione faworki nabrały zupełnie nowego i interesującego charakteru. Kakaowe faworki zasmakowały mojej rodzinie. Jestem pewna, że jeszcze nie raz zagoszczą u mnie w domu podczas tegorocznego karnawału. Polecam!

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
    60 g masła
    40 ml śmietany 12%(około 3-4 łyżek)
    20 g kakao(2 łyżki)
    10 g proszku do pieczenia(1 płaska łyżeczka)
    3 żółtka
    cukier puder do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka Faworki

Kakaowe faworki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia przesiewam. Dodaje śmietanę, zimne masło oraz żółtka. Zagniatam zwarte ciasto. Ciasto umieszczam w lodówce na co najmniej godzinę. Po godzinie ciasto wyjmuję i bardzo cienko rozwałkowuję. Rozwałkowane ciasto kroję na pasy, w których robię jeszcze jeden cienki paseczek. Przekładam jednym końcem ciasta przez środek, tworząc faworek. Faworki umieszczam na blaszce do pieczenia przykrytej papierem do pieczenia. Piekę 15 minut w 180 stopniach do przyrumienienia. Studzę i dowolnie dekoruję
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować