Szybkie kakaowe ciasto z gruszkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Szybkie w przygotowaniu ciasto z gruszkami. Pachnie obłędnie przyprawami korzennymi, jest puszyste, wilgotne i pełne gruszek. Dodanie do nich żurawiny i rodzynków dodatkowo wzbogaca smak słodyczą.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 4 gruszki
    230 g mąki pszennej
    szczypta soli
    1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
    130 ml oleju rzepakowego
    150 g cukru
    2 jajka
    50 g rodzynek
    50 g suszonej żurawiny
    1 łyżeczka soku z cytryny
    1 łyżeczka mielonego imbiru
    2 łyżeczki kakao
    5 goździków bądź ½ łyżeczki mielonych goździków
    1 łyżeczka cynamonu
    cukier puder/bita śmietana
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Szybkie kakaowe ciasto z gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gruszki obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. Zalewamy sokiem z cytryny, mieszamy i odstawiamy na bok.
  • 2. Mąkę z cukrem, kakao, solą, sodą, imbirem, cynamonem i goździkami (jeśli nie mamy mielonych goździków, to 5 sztuk przekładamy do moździerza i dokładnie rozgniatamy na pył) przesiewamy do miski.
  • 3. W drugiej misce łączymy jajka z olejem za pomocą miksera.
  • 4. Suche składniki zalewamy mokrymi. Dodajemy gruszki, żurawinę i rodzynki. Dokładnie mieszamy drewnianą łyżką.
  • 5. Piec nagrzewamy do 180 stopni i włączamy funkcję grzałka górna i dolna.
    Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 21 cm i pieczemy przez ok. 60 minut. Po tym czasie wkładamy na środek ciasta wykałaczkę bądź patyczek do szaszłyków i sprawdzamy czy jest suchy. Jeśli tak, to znaczy, że ciasto jest upieczone, jeśli jest wilgotne to dopiekamy, aż będzie całkowicie suchy.

Porady

Zostawiamy do ostudzenia. Podajemy posypane cukrem pudrem bądź z bitą śmietaną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować