Kakaowe ciasto z czerwonej fasoli

0 (0 ocen)

  • 60 min

Jest to świetna alternatywa dla innego ciasta – murzynka.

  • 60 min

Składniki:

  • 440g czerwonej fasoli z puszki
    1 banan
    3 jajka
    2 łyżki kakao
    3 łyżki miodu
    szczypta soli
    pół łyżeczki cynamonu
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    Dodatkowo:
    40g orzechów laskowych

Kakaowe ciasto z czerwonej fasoli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić z szczyptą soli na sztywną pianę.
  • 2. Odsączoną fasolę utrzeć z żółtkami, bananem i miodem na gładką masę, a następnie dodać kakao, cynamon i sodę.
  • 3. Łyżką, delikatnie wymieszać masę fasolową z ubitymi białkami.
  • 4. Ciasto przelewać na formę wyłożoną papierem do pieczenia, wierzch można udekorować orzechami.
  • 5. Piec 40 min w 180°.

Porady

Dobrym dodatkiem do tego deseru jest bita śmietana.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy