Kakaowe ciasto z cukinią

0 (0 ocen)

  • 55 min

Najprostsze i najlepsze ciasto z cukinią. Pulchne, wilgotne, mocno kakaowe, nie przesłodzone. Robiłam je mieszając tylko łyżką ale można i mikserem ;)

  • 55 min

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
    200 g cukru
    50 g niesłodzonego kakao
    2 lekko zaokrąglone łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody
    400 g świeżej cukinii
    3 jajka
    1/2 szklanki oleju

Kakaowe ciasto z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypać mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia i sodę, wymieszać łyżką.
  • 2. Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach (nie odciskać!). Dodać całe jajka i olej, wymieszać.
  • 3. Wsypać mieszankę suchych składników, wymieszać łyżką lub mikserem.
  • 4. Wylać do keksowej formy o wymiarach 28x8,5 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C, piec "do suchego patyczka" ok. 45 min.
  • 5. Wierzch posypać cukrem pudrem lub polać rozpuszczoną czekoladą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy