Kakaowe ciasto z budyniem i kokosowymi wiórkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Mąkę przesiać na stolnicę,dodać proszek,kakao i margarynę.Posiekać nożem.Następnie dodać trzy jajka oraz pół szklanki cukru.Zagnieść ciasto.Schłodzić.Ciasto wyłożyć do natłuszczonej i oprószonej mąka formy o wymiarach 26x26 cm.
2.Budynie ugotować na mleku(1 l).Ostudzić.Wyłożyć na ciasto.
3.Masło stopić .Schłodzić.Dwa białka ubić na sztywną pianę,utrwalić pozostałym cukrem.Następnie dodać dwa żółtka oraz wiórki.Delikatnie wymieszać łyżką.Stopniowo wlewać schłodzone masło .Ponownie lekko zamieszać.Wyłożyć na budyń.
4.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp.180 st.C przez około 50 minut.Pod koniec pieczenia ciasto przykryć papierem lub folią.
Komentarze