Kakaowe ciastka z orzechami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Kakaowe, bardzo kruche i bardzo smaczne ciasteczka w polewie czekoladowej z białą pastylką. Doskonałe do kawy czy herbaty w rodzinnym gronie:)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka mąki ziemniaczanej
    1 szklanka cukru pudru
    20 dag. masła
    1 jajko
    2 łyżki kakao
    5 łyżek posiekanych orzechów włoskich
    Polewa:
    10 dag. czekolady
    5-6 łyżek mleka
    Dodatkowo:
    2 duże blachy wyłożone papierem do pieczenia
    piała polewa w formie pastylek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka Polewa

Kakaowe ciastka z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kakaowe ciastka z orzechami 1. Składniki ciasta zagniatam na jednolitą masę, dzielę na pół, robię dwa wałeczki, kroję na ok. 15 części każdy. Z części formuje kulki, lekko spłaszczam, lekko robię dołek na środku, układam na blasze. Piekę w temperaturze 180 stopni przez ok. 20 minut, studzę.
  • Kakaowe ciastka z orzechami 2. Czekoladę roztapiam w mleku, polewam ciastka, na środku każdego układam białą pastylkę z polewy. Ciastka pozostawiam do zastudzenia.

Porady

Z tej porcji mam ok. 30 ciastek, wszystko zależy od ich wielkości. Ciastka bardzo dobrze się przechowują.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao Orzechy Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować