Kakaowe ciasteczka owsiane

0 (0 ocen)

  • 20 min

Propozycja na zdrowe, smaczne, pełnowartościowe ciasteczka owsiane z kakao. Ciasteczka są miękkie, delikatne i puszyste. Stanowią doskonały dodatek do kawy, ale świetnie sprawdzą się także jako energetyczna przekąska.

  • 20 min

Składniki:

  • - 1 i 1/3 szklanki płatków owsianych górskich
    - 1 szklanka mąki gryczanej
    - 1 łyżka otrębów owsianych
    - 1 łyżka siemienia lnianego
    - 3 łyżki siekanych orzeszków arachidowych
    - 2 czubate łyżeczki ciemnego kakao
    - 1 łyżeczka cynamonu
    - 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
    - 2 jajka
    - 5 łyżek cukru brzozowego (ksylitolu)
    - 100 g masła
    - 4 -5 kropel aromatu waniliowego

Kakaowe ciasteczka owsiane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pieczenie ciateczek 1. Masło rozpuszczamy w rondelku i studzimy.

    Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki: mąkę gryczaną, otręby i płatki owsiane, siemię lniane, orzeszki, kakao, cynamon oraz sodę i wszystko dokładnie mieszamy.

    Do ostudzonego masła dodajemy cukier brzozowy, 2 jajka oraz aromat, mieszamy i dodajemy do suchych składników. Całość dokładnie mieszamy.

    Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia nakładamy łyżką porcje powstałej masy.
  • Ciasteczka tuż po wyjęciu z piekarnika 2. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Po około 10 - 11 minutach ciasteczka są gotowe.
  • Ciasteczka 3. Po ostygnięciu ciasteczka świetnie sprawdzą się jako dodatek do kawy.

    Życzę smacznego! :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy