Propozycja na zdrowe, smaczne, pełnowartościowe ciasteczka owsiane z kakao. Ciasteczka są miękkie, delikatne i puszyste. Stanowią doskonały dodatek do kawy, ale świetnie sprawdzą się także jako energetyczna przekąska.
Kakaowe ciasteczka owsiane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło rozpuszczamy w rondelku i studzimy.
Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki: mąkę gryczaną, otręby i płatki owsiane, siemię lniane, orzeszki, kakao, cynamon oraz sodę i wszystko dokładnie mieszamy.
Do ostudzonego masła dodajemy cukier brzozowy, 2 jajka oraz aromat, mieszamy i dodajemy do suchych składników. Całość dokładnie mieszamy.
Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia nakładamy łyżką porcje powstałej masy.
2.Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Po około 10 - 11 minutach ciasteczka są gotowe.
3.Po ostygnięciu ciasteczka świetnie sprawdzą się jako dodatek do kawy.
Komentarze