Kakaowa szarlotka

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób

Tradycyjna szarlotka została urozmaicona o dodatek kakao i melisę.

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Składniki na ciasto;
    50 dag mąki pszennej
    20 dag masła
    15 dag cukru pudru
    2 jajka
    4 łyżki kefiru
    4 łyżki kakao

    Wszystkie składniki ze sobą wymieszać i zagnieść elastyczne ciasto. Chłodzić w lodówce około pół godziny.

    Składniki na nadzienie;
    1.5 kg jabłek
    15 dag cukru trzcinowego
    1 łyżeczka cynamonu
    2 łyżki mąki ryżowej

Kakaowa szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obieramy ,ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jeśli jest dużo soku, odlewamy go. Do jabłek dodajemy cukier, cynamon a także łyżkę mąki ryżowej. Dokładnie mieszamy.
    Blaszkę 25x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną wykładamy dno i boki blaszki. Posypujemy łyżką mąki ryżowej, wykładamy nadzienie a na wierzch ścieramy na tarce drugą część ciasta. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy około 1 godz.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy