Kakaowa babeczka

0 (0 ocen)

Dla odmiany babka cała kakaowa, przepis na małą formę.

Składniki:

  • pół kostki margaryny
    1/4 szklanki mleka
    2 łyżki kakao
    150 g cukru
    150 g mąki
    płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    2 jajka
    czubata łyżka wiórków kokosowych
    tłuszcz i bułka tarta do formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Desery

Kakaowa babeczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę, cukier, mleko i kakao wkładamy do rondelka i podgrzewamy ciągle mieszając aż cukier się rozpuści. Gdy zawrze zdejmujemy z ognia i studzimy.
  • 2. Zostawiamy 3 łyżki polewy, resztę wkładamy do miski i miksujemy z żółtkami, dodajemy po łyżce mąkę z proszkiem. Z białek ubijamy pianę i łączymy ją z ciastem.
  • 3. Foremkę do babki smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą.
    Wlewamy ciasto, kilka razy uderzamy o blat, aby wypuścić pęcherze powietrza.Pieczemy w temperaturze 180*C do suchego patyczka.
  • 4. Po upieczeniu ostrożnie wyjmujemy ciasto z foremki , studzimy na kratce.
    Zimne ciasto polewamy pozostawioną polewą.
    Wiórki mielimy kilka sekund w młynku do kawy i posypujemy babkę.

Porady

Wiórki mielimy krótko, bo inaczej staną się zbite. Średnica foremki ok. 20 cm.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wiórki kokosowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować