Dla odmiany babka cała kakaowa, przepis na małą formę.
Składniki:
pół kostki margaryny
1/4 szklanki mleka
2 łyżki kakao
150 g cukru
150 g mąki
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
czubata łyżka wiórków kokosowych
tłuszcz i bułka tarta do formy
Kakaowa babeczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę, cukier, mleko i kakao wkładamy do rondelka i podgrzewamy ciągle mieszając aż cukier się rozpuści. Gdy zawrze zdejmujemy z ognia i studzimy.
2.Zostawiamy 3 łyżki polewy, resztę wkładamy do miski i miksujemy z żółtkami, dodajemy po łyżce mąkę z proszkiem. Z białek ubijamy pianę i łączymy ją z ciastem.
3.Foremkę do babki smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą.
Wlewamy ciasto, kilka razy uderzamy o blat, aby wypuścić pęcherze powietrza.Pieczemy w temperaturze 180*C do suchego patyczka.
4.Po upieczeniu ostrożnie wyjmujemy ciasto z foremki , studzimy na kratce.
Zimne ciasto polewamy pozostawioną polewą.
Wiórki mielimy kilka sekund w młynku do kawy i posypujemy babkę.
Porady
Wiórki mielimy krótko, bo inaczej staną się zbite.
Średnica foremki ok. 20 cm.
Komentarze