Dodatek mąki dyniowej nadaje im ciekawego posmaku, ale nie jest on dominujący. Kajzereczki jak widać mają taką strukturę ciasta, że nie chciały się zrumienić, ale spokojnie są upieczone, aż zanadto, ale tego nie widać ;)
3 godz.
Dla 10 osób
Średni
Składniki:
Składniki na około 10-12 bułeczek
Zaczyn:
100 ml letniej wody
18 gr drożdży
1/2 łyżeczki cukru
Ciasto:
550 gr mąki pszennej
100 gr mąki dyniowej
1 całe jajko
200 ml letniej wody
1 łyżeczka soli
2 łyżki oliwy bądź oleju rzepakowego
Kajzerki z mąką dyniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W letniej wodzie rozpuszczamy drożdże razem z cukrem i odstawiamy do wyrośnięcia zaczynu.
W misce umieszczamy mąkę, jajo, sól i letnia wodę. Kiedy zaczyn wyrośnie dodajemy go do reszty składników. Zaczynamy wyrabiać ciasto ( u mnie robot, trwało to około 5-7 minut ) podczas wyrabiania dodajemy olej/oliwę. Kiedy ciasto zaczyna odstawać/odchodzić od brzegów miski to znak że jest już gotowe. Takie ciasto odstawiamy do podwojenia objętości na około 2 h.
2.Po tym czasie odgazowujemy ciasto, zagniatając je.
Dzieli my je na 10-12 kawałków. Następnie formujemy bułeczki układając je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą delikatnie spłaszczamy aby nie wrosły nam okrągłe piłki :) w końcu to maja być kajzerki :) Odstawiamy je pod przekryciem do wyrośnięcia na około 30 minut.
3.Po tym czasie odciskamy wzór kajzerki na każdej bułeczce.
Gotowe bułeczki pieczemy w 190 stopniach przez około 20 minut.
Komentarze