Kajzerki

0 (0 ocen)

Kajzerka- mała, okrągła bułeczka z charakterystycznymi pięcioma promienistymi nacięciami na wierzchu. Znana i lubiana w wielu polskich rodzinach.

Składniki:

  • 750 g maki pszennej
    2 łyżeczki cukru
    1,5 łyżeczki soli
    14 g suchych drożdży
    3/4 szkl mleka
    3/4 szkl wody
    1 jajko
    2 łyżki oliwy

Kajzerki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wymieszać z drożdżami, solą oraz cukrem. Dodać pozostałe składniki i wyrobić mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego do uzyskania jednolitego, sprężystego i gładkiego ciasta. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 1,5 godziny do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  • 2. Po tym czasie ciasto podzielić na 15 równych części. Z każdej uformować okrągłą bułeczkę, układając ją na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczając dłonią. Odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut do napuszenia. Za pomocą ostrego noża naciąć bułeczki pięciokrotnie na kształt tradycyjnych kajzerek.


    Piec w 190 st.C przez około 15 minut, aż ładnie się zarumienią. Upieczone wyjąć i ostudzić na kratce. Smacznego!

Porady

Przepis na ok. 15 sztuk.

Komentarze

Podobne przepisy