Kajzerki

  • wyświetlono: 405 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Kajzerka- mała, okrągła bułeczka z charakterystycznymi pięcioma promienistymi nacięciami na wierzchu. Znana i lubiana w wielu polskich rodzinach.

akrobatka22

Składniki

750 g maki pszennej
2 łyżeczki cukru
1,5 łyżeczki soli
14 g suchych drożdży
3/4 szkl mleka
3/4 szkl wody
1 jajko
2 łyżki oliwy

Sposób przygotowania przepisu:

Kajzerki

  • 1. Mąkę wymieszać z drożdżami, solą oraz cukrem. Dodać pozostałe składniki i wyrobić mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego do uzyskania jednolitego, sprężystego i gładkiego ciasta. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 1,5 godziny do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  • 2. Po tym czasie ciasto podzielić na 15 równych części. Z każdej uformować okrągłą bułeczkę, układając ją na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczając dłonią. Odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut do napuszenia. Za pomocą ostrego noża naciąć bułeczki pięciokrotnie na kształt tradycyjnych kajzerek.


    Piec w 190 st.C przez około 15 minut, aż ładnie się zarumienią. Upieczone wyjąć i ostudzić na kratce. Smacznego!

Porady

Przepis na ok. 15 sztuk.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaśniadaniepieczeniebułkikajzerkipieczywopszenne

Komentarze

Podobne przepisy

Kajzerki.

Dodane przez: Słodko Słodka

Bułki Kajzerki

Rozpoczęła się jesień i wystartowałam...

bułeczki kajzerki

Dodane przez: ewa1a1a

Bułki kajzerki

Przepis na puszyste mięciutkie...

bulki

Dodane przez: marysiaz

Kajzerki - buleczki sniadaniowe

Uwielbiam domowe pieczywo. Ostatnio...

Gotowe kajzerki

Dodane przez: klaudiastrozyk

Faszerowane kajzerki

Przepis dostałam od znajomej, bułeczki...

Zapiekane kajzerki z serem żółtym,salami i jajkiem

Dodane przez: Martyna1991

Zapiekane kajzerki z jajkiem

Zapiekane kajzerki z serem żółtym,...

bułeczki

Dodane przez: karinzgr

Domowe kajzerki

Zawsze się udają. Są pulchniutkie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE