1.Mąkę wymieszać z drożdżami, solą oraz cukrem. Dodać pozostałe składniki i wyrobić mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego do uzyskania jednolitego, sprężystego i gładkiego ciasta. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 1,5 godziny do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
2.Po tym czasie ciasto podzielić na 15 równych części. Z każdej uformować okrągłą bułeczkę, układając ją na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczając dłonią. Odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut do napuszenia. Za pomocą ostrego noża naciąć bułeczki pięciokrotnie na kształt tradycyjnych kajzerek.
Piec w 190 st.C przez około 15 minut, aż ładnie się zarumienią. Upieczone wyjąć i ostudzić na kratce. Smacznego!
Komentarze