Kajzerki - prosty przepis

5 (174 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Miękkie i puszyste w środku, z chrupiącą skórką, a ich przygotowanie jest bardzo proste.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej 550
    200 ml wody
    15 g świeżych drożdży
    40 g masła
    100 ml mleka
    1 łyżka cukru
    1 łyżka soli
Wystaw ocenę:

5 (174 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Kajzerka

Kajzerki - prosty przepis - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kajzerki 1. Mleko podgrzać, masło roztopić. Zaczyn: Drożdże rozetrzeć z cukrem, wlać ciepłe mleko, dodać 2-3 łyżki mąki. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut.
    Do przesianej mąki wlać aktywny zaczyn, wystudzone masło, ciepłą wodę i sól. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. (Można użyć robota planetarnego). Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 1 godz.
    Ciasto podzielić na kawałki i formować małe bułeczki. (Można też formować na kształt wałeczka, który następnie zawiązać na luźny supełek a jego końce spleść).
    Bułki umieścić na blasze wyścielonej papierem do pieczenia, pozostawić na 30 minut do wyrośnięcia. Można je posmarować mlekiem albo białkiem i posypać np. makiem.
    Piec przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200°C. Wystudzić na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Śniadanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować