Kajmakowy sernik na bakaliowym spodzie

  • wyświetlono: 240 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Polecam bardzo pyszny sernik na bakaliowym spodzie. Idealny z filiżanką ulubionej kawy. Doskonale sprawdzi się na poczęstunek dla gości czy na świąteczny stół.

bgg (Kopiowanie)
  • 30 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

Na ciasto:
1 szklanka mąki tortowej
pół szklanki cukru
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
10 dag masła lub margaryny
3 łyżki posiekanych orzechów
pół szklanki rodzynek

Na masę serową:
1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku o smaku waniliowym )
1 niepełna szklanka cukru
5 jajek
2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
15 dag masła lub margaryny
pół szklanki rodzynek
1 puszka masy kajmakowej ( 40 dag )

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
1 łyżka kaszy manny

Sposób przygotowania przepisu:

Kajmakowy sernik na bakaliowym spodzie

  • Ciasto.1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wałkujemy i przekładamy do blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem i oprószamy kaszą manną, wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
  • Masa serowa.2. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie wbijamy po jednym jajku i ucieramy, następnie wsypujemy budynie w proszku, dodajemy ser i kajmak i całość dokładnie ucieramy. Na koniec wsypujemy rodzynki i dokładnie mieszamy.
  • Pieczenie.3. Pieczenie: Masę serową wykładamy na ciasto. Sernik pieczemy około 70-80 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Upieczony sernik studzimy. Ja studzę w piekarniku, a następnie zimny przekładam do lodówki na kilka godzin.
  • Pieczenie.4. Podanie: Dobrze wystudzony sernik kroimy i podajemy. Smacznego

Porady

Zamiast sera w wiadereczku można użyć inny ser, ale należy go zmielić co najmniej trzy razy.
Użyłam ser o smaku waniliowym, jeśli użyjemy ser naturalny to trzeba do ucierania dodać dwa cukry waniliowe.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml
Sernik można pokroić na około 30 kawałków.
Blaszka o wymiarach 24 cm x 35 cm.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

CiastosernikWielkanockajmakserowiec

Komentarze

Podobne przepisy

Dyniowy sernik na spodzie brownies

Dodane przez: Jaga85

Dyniowy sernik na spodzie brownies

Połączenie w ciastach dyni i czekolady...

sernik brzoskwiniowy na ciasteczkowym spodzie

Dodane przez: majka190382

SERNIK BRZOSKWINIOWY NA CIASTECZKOWYM SPODZIE

Pyszny serniczek, do przygotowania...

Sernik.

Dodane przez: Słodko Słodka

Puszysty Sernik na Kruchym Spodzie

Puszysty i smaczny sernik,sprawdzi...

sernik dyniowy

Dodane przez: elka72

Sernik dyniowy na piernikowym spodzie

Sernik w takiej jesiennej wersji...

Sernik karaibski na orzechowym spodzie

Dodane przez: AnkaFiranka

Sernik karaibski na orzechowym spodzie

Jeśli lubicie (tak jak ja :) )...

sernik na kruchym spodzie

Dodane przez: katarzynka455

Sernik na kruchym spodzie

Prostota wykonania i smak tego...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE