Kajmakowy sernik na bakaliowym spodzie

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Polecam bardzo pyszny sernik na bakaliowym spodzie. Idealny z filiżanką ulubionej kawy. Doskonale sprawdzi się na poczęstunek dla gości czy na świąteczny stół.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na ciasto:
    1 szklanka mąki tortowej
    pół szklanki cukru
    1 jajko
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    10 dag masła lub margaryny
    3 łyżki posiekanych orzechów
    pół szklanki rodzynek

    Na masę serową:
    1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku o smaku waniliowym )
    1 niepełna szklanka cukru
    5 jajek
    2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
    15 dag masła lub margaryny
    pół szklanki rodzynek
    1 puszka masy kajmakowej ( 40 dag )

    Dodatkowo:
    mąka pszenna do posypania stolnicy
    1 łyżka kaszy manny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Kajmak

Kajmakowy sernik na bakaliowym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto. 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wałkujemy i przekładamy do blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem i oprószamy kaszą manną, wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
  • Masa serowa. 2. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie wbijamy po jednym jajku i ucieramy, następnie wsypujemy budynie w proszku, dodajemy ser i kajmak i całość dokładnie ucieramy. Na koniec wsypujemy rodzynki i dokładnie mieszamy.
  • Pieczenie. 3. Pieczenie: Masę serową wykładamy na ciasto. Sernik pieczemy około 70-80 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Upieczony sernik studzimy. Ja studzę w piekarniku, a następnie zimny przekładam do lodówki na kilka godzin.
  • Pieczenie. 4. Podanie: Dobrze wystudzony sernik kroimy i podajemy. Smacznego

Porady

Zamiast sera w wiadereczku można użyć inny ser, ale należy go zmielić co najmniej trzy razy. Użyłam ser o smaku waniliowym, jeśli użyjemy ser naturalny to trzeba do ucierania dodać dwa cukry waniliowe. Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml Sernik można pokroić na około 30 kawałków. Blaszka o wymiarach 24 cm x 35 cm.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

5 (1 ocen)

Opublikowany w Magazynie
sernik

5 (1 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Kajmakowy sernik na kruchym spodzie

viki2903 Kajmakowy sernik na kruchym spodzie. 1 godz. 30 min

To może cię zainteresować