Kajmakowy mazurek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę i proszek przesiewamy, dodajemy masło, cukier puder i żółtka. Szybko wyrabiamy. Ciasto dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy kakao i ponownie wyrabiamy, aż ciasto będzie miało jednolity kolor. Obie części zawijamy osobno w folię spożywczą i chłodzimy ok. 40 minut.
2.Ciasta osobno rozwałkowujemy (ok. 2-mm placki), wylepiamy formę w kształcie jajka (40x25 cm) i nakłuwamy widelcem. Pieczemy osobno ok. 25 minut w 180 °C. Studzimy.
3.Jasne ciasto układamy na tacy, smarujemy marmolada i równomiernie posypujemy rodzynkami. Przykrywamy ciemnym ciastem, a następnie smarujemy masa kajmakowa (trochę odkładamy do dekoracji).
4.Ciasto dekorujemy masa kajmakowa. Z perełek formujemy napis, a z bakalii i drażetek układamy dekoracje.
Komentarze