Kajmakowy mazurek

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jest słodki i delikatny, w sam raz dla łakomczuchów. Jeden kawałek to za mało, chce się kolejny.

Składniki:

  • Ciasto:
    ● 3 szkl. maki
    ● 25 dag masła
    ● 6 żółtek
    ● 1/2 szkl. cukru pudru
    ● łyżeczka proszku do pieczenia
    ● 2 łyżki kakao
    Oraz:
    ● truskawkowa marmolada
    ● 2 łyżki rodzynek
    ● masa kajmakowa
    Do dekoracji:
    ● czekoladowe srebrne i kolorowe perełki
    ● drażetki
    ● migdały
    ● orzechy włoskie
    ● owoce kandyzowane
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Mazurek Desery

Kajmakowy mazurek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę i proszek przesiewamy, dodajemy masło, cukier puder i żółtka. Szybko wyrabiamy. Ciasto dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy kakao i ponownie wyrabiamy, aż ciasto będzie miało jednolity kolor. Obie części zawijamy osobno w folię spożywczą i chłodzimy ok. 40 minut.
  • 2. Ciasta osobno rozwałkowujemy (ok. 2-mm placki), wylepiamy formę w kształcie jajka (40x25 cm) i nakłuwamy widelcem. Pieczemy osobno ok. 25 minut w 180 °C. Studzimy.
  • 3. Jasne ciasto układamy na tacy, smarujemy marmolada i równomiernie posypujemy rodzynkami. Przykrywamy ciemnym ciastem, a następnie smarujemy masa kajmakowa (trochę odkładamy do dekoracji).
  • 4. Ciasto dekorujemy masa kajmakowa. Z perełek formujemy napis, a z bakalii i drażetek układamy dekoracje.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_04-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować