REKLAMA

Kajmakowe paluchy drożdżowe

wyświetlono: 190 | dodany do książki kucharskiej: 2 | polecenia: 0

Pyszne, puszyste i lekko wilgotne paluchy z ciasta drożdżowego, słodzone czekoladową masą kajmakową. Jako dodatki rodzynki i mak. Bezjajeczna drożdżówka, która wyjdzie nawet „ciastowemu laikowi”. Polecam!

opublikowany: 08.04.2017
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 2 godz. 20 min
  • Średni

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
    50 g świeżych drożdży
    1 szklanka mleka
    ½ szklanki oleju rzepakowego
    1 puszka masy kajmakowej (masy krówkowej) o smaku czekoladowym (460 g)
    szczypta soli
    100 g rodzynków
    3 łyżki suchego maku niebieskiego
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Sposób przygotowania:

  • Kajmakowe paluchy drożdżowe 1. Mleko lekko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże. Do miski wsypać mąkę, sól i mak – wymieszać. Wlać mleko z drożdżami oraz olej – ponownie wymieszać. Dołożyć masę kajmakową i całość dokładnie wymieszać dłonią na jednolitą masę. Miskę przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu na 50 min.
  • Kajmakowe paluchy drożdżowe 2. Rodzynki sparzyć i osączyć. Dodać do wyrośniętego ciasta, wymieszać i pozostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu na 30 – 40 min.
  • Kajmakowe paluchy drożdżowe 3. Z ciasta uformować 4 długie paluchy, które umieścić w formie (29 x 39) wyścielonej papierem do pieczenia.
  • Kajmakowe paluchy drożdżowe 4. Piec 30 – 35 min (200 st. C).

Porady

Składniki do przygotowania paluchów powinny mieć temperaturę pokojową.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE