Prawdziwa gratka dla fanów mocnej słodyczy- kajmak i czekolada w jednym cieście.
60 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na małą blaszkę 15x25cm
130 g masła
150 g gorzkiej czekolady
30 g czekolady mlecznej
20 g kakao bez cukru
3 jajka w temperaturze pokojowej
200 g cukru
1 łyżeczka pasty z wanilii
140 g mąki tortowej
1 puszka masy kajmakowej z puszki
Kajmakowe brownie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło roztopić. Do ciepłego masła dodać czekoladę i wymieszać do uzyskania jednolitej masy.
Dodać kakao i wymieszać.
2.Czekoladową mieszankę dodać do misy, wbić jajka i ubijać. Wsypać cukier i dalej ubijać przez chwilę.
3.Dodać pastę waniliową, przesiać mąkę i wymieszać ręcznie.
4.Masę kajmakową lekko przemieszać łyżką, aby zrobiła się lekko lejąca
5.Połowę masy czekoladowej przelać na blaszkę, wylać połowę kajmaku i przemieszać nierówno. Wlać resztę ciasta i kajmaku i powtórzyć kroki.
6.Piec w 175 stopniach Celsjusza (góra-dół) około 35-45 minut przed wyjęciem sprawdzić patykiem, czy nie zostaje na nim surowe ciasto. Po upieczeniu wystudzić.
Porady
Ciasto powinno być lekko wilgotne, ale nie może być surowe w środku.
Komentarze