Pulchna, rozpływająca się w ustach, delikatna i słodka kajmakowa babka z chrupiącymi orzechami to moja propozycja Wielkanocnego wypieku, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole.
1 godz. 20 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
5 jajek
350g kajmaku o smaku orzechowym
100g masła
50g cukru pudru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
2 łyżki soku z cytryny
150g mąki ziemniaczanej
150g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
masło do wysmarowania formy
bułka tartano oprószenia formy
Kajmakowa babka z nutą orzecha - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kajmak i masło lekko podgrzać aby się rozpuściło.
2.Białka ubić na sztywno, dodać cukier i cukier wanilinowy, ponownie ubić na sztywno. Następnie dodać żółtka, sok z cytryny, rozpuszczone masło z kajmakiem i mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać szpatułką.
3.Gotową masę przełożyć do formy babki o pojemności 2l wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą.
4.Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45-55minut (do suchego patyczka). Po tym czasie pozostawić do wystudzenia.
5.Polewa: Czekoladę połamać na mniejsze części, przełożyć do rondelka, dodać kajmak, masło, śmietankę i rozpuścić w kąpieli wodnej aż do uzyskania konsystencji polewy.
Komentarze