Kaczy smalczyk

  • wyświetlono: 236 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Podaję pomysł, jak można tłuszczyk, który wyciekł z kaczki podczas pieczenia, jwykorzystać.Jeśli dodamy wytopiony chudy boczek, paprykę i cebulkę, powstanie nam wspaniałe smarowidło, aromatyczny smalczyk, który stosuję do chleba, sadoznych jajek, ziemniaków.W mojej kuchni nic się nie marnuje :)

Agusia2
  • 60min

Składniki

wytopoiony tłuszcz z kaczki
20 dag boczku wędzonego chudego
cebula
1/2 papryki czerwonej

Sposób przygotowania przepisu:

Kaczy smalczyk

  • smalczyk z boczkiem i cebulą oraz papryką1. Boczek kroimy w bardzo cieniutką kosteczkę, smażymy, tłuszcz odlewamy. Zdejmujemy z patelni i dodajemy do tłuszczu z kaczki.
    Cebulę siekamy w drobną kosteczkę, smażymy. Tak samo z papryką czerwoną. Mieszamy wszystko razem i podgrzewamy na patelni.
  • płynny smalczyk2. Zlewamy do naczynia i pozostawiamy do zastygnięcia. Potem trzymamy w lodówce.

Porady

Można dodać jabłko, albo majeranek, jak kto woli.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaz_roznych_stron_swiatamama_mnie_nauczyla

Komentarze

Podobne przepisy

Sałatka z ogórków i papryki

Dodane przez: Klaudia0318

Sałatka z ogórków i papryki na zimę

Pyszna idealnie chrupiąca :) Pokochałam...

sałatka z cukinii

Dodane przez: Magda_Z

Sałatka z cukinii i papryki na zimę

Świetnie nadaje się do obiadu.

Sałatka z kapusty, marchwi i papryki na zimę

Dodane przez: joanna30

Sałatka z kapusty, marchewki i papryki na...

Uwielbiam tą sałatkę, zwłaszcza...

Ogórki konserwowe bez pasteryzowania

Dodane przez: Skotka

Ogórki konserwowe bez pasteryzowania

Ogórki konserwowe własnoręcznie...

zakwas na żurek

Dodane przez: BonAppetitMalgorzata

Domowy zakwas na żurek z receptury dziadka-piekarza

Zakwas na żurek to przepis na,...

Zgliwiały(dojrzewający) ser smażony z kminkiem

Dodane przez: emalitowska

Zgliwiały (dojrzewający) ser smażony z kminkiem

Nie wymaga wiele pracy ,ale warto.Pamiętam...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE