Kaczuszki jajeczne z farszem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Mam14 lat i lubię gotować. Przystawkę wymyśliłam i zrobiłam na imieniny mojej mamy. Jest pyszna.

Składniki:

  • ● 4 jaja
    ● 3 liście sałaty
    ● 3 łyżki białego sera
    ● 2 razy więcej ziarenek pieprzu niż jaj
    ● 1 gotowana marchewka
    ● 3 duże pieczarki
    ● olej do smażenia
    ● sól, pieprz, majonez

Kaczuszki jajeczne z farszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka gotujemy na twardo,
    studzimy, obieramy i przekrawamy
    wzdłuż na pół.
  • 2. Oczyszczone pieczarki
    drobno siekamy i podsmażamy
    na oleju. Gdy ostygną, łączymy z rozgniecionymi żółtkami,
    przyprawiamy do smaku. Białka
    nadziewamy farszem.
  • 3. Na talerzu układamy opłukane
    i osuszone liście sałaty,
    a na nich jajka brzuszkami do
    góry.
  • 4. Biały ser rozcieramy widelcem
    i robimy dłońmi małe kuleczki
    – główki kaczek. Łączymy
    z połówkami jaj. Z pieprzu
    robimy oczy, z marchwi dzióbki.
    Łyżką nakładamy majonez
    tak, by powstały skrzydełka.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_03-2008

Komentarze

Podobne przepisy