Kaczka z szybkowara z kluskami i kapustą czerwoną

0 (0 ocen)

  • 42 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Kaczka faszerowana jabłkami, śliwkami suszonymi z szybkowaru jest bardzo soczysta, krucha, z kluskami ziemniaczanymi i czerwoną kapustą jest doskonałym daniem. SMACZNEGO!

  • 42 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • kaczka świeża 2 kg,
    jabłka 1 sztuka duże,
    przyprawa warzywna w proszku 1 łyżka,
    majeranek 3 łyżki,
    smalec 1 łyżeczka,
    ząbki czosnku 3 sztuki
    woda 4 szklanki,
    ziele angielskie 3 sztuki,
    liść laurowy 1 sztuka,
    śliwki suszone bez pestek 100 gram,
    kostka rosołowa 1 sztuka,
    pieprz mielony 1 łyżeczka,
    mąka pszenna 3 łyżki

    kapusta czerwona: smalec 1 łyżeczka,
    jabłka 1 sztuka średnie,
    cebula 1 sztuka mniejsza,
    goździki 6 sztuk,
    cukier 3 łyżki,
    sól 1 łyżka,
    liść laurowy 1 sztuka,
    ziele angielskie 2 sztuki,
    kapusta czerwona 1 główka średnia,
    woda 1 szklanka,
    pieprz mielony 1 łyżeczka,
    ocet jabłkowy 1 łyżka,
    mąka pszenna 2 łyżki

    kluski ziemniaczane: ziemniaki ugotowane 2 kg,
    mąka ziemniaczana - ile potrzeba,
    woda wrząca 4 litry,
    sól 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Roladki drobiowe

Kaczka z szybkowara z kluskami i kapustą czerwoną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kaczka z szybkowara zkluskami i kapustą czerwoną 1. Kaczkę oczyścić, opłukać, osuszyć, do kaczki włożyć do pełna kawałki jabłek z majerankiem, przyprawą warzywną w proszku, wykałaczkami spiąć otwór.
  • Kaczka z szybkowara zkluskami i kapustą czerwoną 2. Na patelni ze smalcem zrumienić kaczkę z każdej strony, pod koniec dodać ząbki pokrojone czosnku
  • Kaczka z szybkowara zkluskami i kapustą czerwoną 3. Kaczkę z tłuszczem z patelni włożyć do szybkowara, dodać śliwki suszone, liść laurowy, ziele angielskie, kostkę rosołową, wlać wodę i po zasyczeniu pary gotować 45 minut, po ugotowaniu kaczkę wyjąc na talerz.
  • Kaczka z szybkowara zkluskami i kapustą czerwoną 4. Wywar przelać do mniejszego garnka, wsypać pieprz mielony, mąkę i blenderem zmiksować do zagotowania i zagęszczenia sosu.
  • Kaczka z szybkowara zkluskami i kapustą czerwoną 5. Na smalcu podsmażyć pokrojone w kostkę obrane jabłko, cebulę, goździki, cukier, liść laurowy, ziele angielskie, sól.
  • Kaczka z szybkowara zkluskami i kapustą czerwoną 6. Kapustę czerwoną drobno pokroić do miski, zalać wrzątkiem i po paru minutach wodę odlać, kapustę dodać do jabłek i pod przykryciem dusić do miękkości kapusty, na koniec dodać pieprz mielony, ocet jabłkowy, wsypać mąkę i szybko wymieszać do zagęszczenia kapusty.
  • Kaczka z szybkowara zkluskami i kapustą czerwoną 7. Ugotowane ciepłe ziemniaki przecisnąć przez praskę do ziemniaków.
  • Kaczka z szybkowara zkluskami i kapustą czerwoną 8. W misce wygładzić wierzch i podzielić na cztery części, jedną wyjąć na ziemniaki i w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną i szybko połączyć na gładką masę.
  • Kaczka z szybkowara zkluskami i kapustą czerwoną 9. Formować kulki, spłaszczyć je trochę i palcem do połowy robić dziurki.
  • Kaczka z szybkowara zkluskami i kapustą czerwoną 10. Kluski kłaść do osolonego wrzątku, po wypłynięciu gotować na średnim ogniu z 3 minuty, wyjmować cedzakiem, podawać c kaczką, sosem, kapustą czerwoną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kaczka Czerwona kapusta Ziemniaki gotowane

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować