Kaczka faszerowana jabłkami, śliwkami suszonymi z szybkowaru jest bardzo soczysta, krucha, z kluskami ziemniaczanymi i czerwoną kapustą jest doskonałym daniem. SMACZNEGO!
Kaczka z szybkowara z kluskami i kapustą czerwoną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaczkę oczyścić, opłukać, osuszyć, do kaczki włożyć do pełna kawałki jabłek z majerankiem, przyprawą warzywną w proszku, wykałaczkami spiąć otwór.
2.Na patelni ze smalcem zrumienić kaczkę z każdej strony, pod koniec dodać ząbki pokrojone czosnku
3.Kaczkę z tłuszczem z patelni włożyć do szybkowara, dodać śliwki suszone, liść laurowy, ziele angielskie, kostkę rosołową, wlać wodę i po zasyczeniu pary gotować 45 minut, po ugotowaniu kaczkę wyjąc na talerz.
4.Wywar przelać do mniejszego garnka, wsypać pieprz mielony, mąkę i blenderem zmiksować do zagotowania i zagęszczenia sosu.
5.Na smalcu podsmażyć pokrojone w kostkę obrane jabłko, cebulę, goździki, cukier, liść laurowy, ziele angielskie, sól.
6.Kapustę czerwoną drobno pokroić do miski, zalać wrzątkiem i po paru minutach wodę odlać, kapustę dodać do jabłek i pod przykryciem dusić do miękkości kapusty, na koniec dodać pieprz mielony, ocet jabłkowy, wsypać mąkę i szybko wymieszać do zagęszczenia kapusty.
7.Ugotowane ciepłe ziemniaki przecisnąć przez praskę do ziemniaków.
8.W misce wygładzić wierzch i podzielić na cztery części, jedną wyjąć na ziemniaki i w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną i szybko połączyć na gładką masę.
9.Formować kulki, spłaszczyć je trochę i palcem do połowy robić dziurki.
10.Kluski kłaść do osolonego wrzątku, po wypłynięciu gotować na średnim ogniu z 3 minuty, wyjmować cedzakiem, podawać c kaczką, sosem, kapustą czerwoną.
Komentarze