Kaczka z pomarańczą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaczkę przed przygotowaniem umyć. Skórę lekko naciąć, żeby łatwiej wytopił się tłuszcz. Natrzeć solą i majerankiem, także środek.Oprószyć pieprzem. Z dwóch pomarańczy ostrym nożykiem ściąć skórkę bez białej części. Pomarańczę obkroić z białego albedo, pokroić na ćwiartki i wraz ze ściętą skórą włożyć do kaczki.Otwór zamknąć drewnianą wykałaczką.
2.Jedną pomarańczę pokroić w plasterki i obłożyć nimi kaczkę. Piec w ok. 180*C przez niecałe 2,5 godziny - od czasu do czasu podlewać wytopionym sokiem. Warto też od czasu do czasu zmienić położenie plastrów pomarańczy, aby skórka równomiernie się przypiekła. Plastry od góry się zwęglą, ale od strony przylegającej do kaczki zostaną wilgotne i będą chronić mięso.
Komentarze