Kaczka z lekko pikantnym kompotem jabłkowym

0 (0 ocen)

  • 45 min

Przepis trochę zimowy, bo kaczka pojawi się w towarzystwie żurawiny i jabłek, które z zimą mi się bardzo kojarzą, pyszna, lekko pikantna i bardzo smaczna wersja kaczuszki poleca się Wam smacznie.

  • 45 min

Składniki:

  • 2 filety z kaczki
    ½ łyżeczki imbiru świeżego startego
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżka oleju
    Kompot jabłkowo-żurawinowy
    1 duże jabłko Granny Smith
    2 łyżki żurawiny
    1 łyżka oleju
    1-2 łyżki brązowego cukru
    ¼ łyżeczki imbiru świeżego startego
    1/3 papryczki chilli
    50 ml domowego bulionu drobiowego
    1 łyżeczka octu jabłkowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kaczka z lekko pikantnym kompotem jabłkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaczkę myjemy, osuszamy. Nożem lekko nacinamy skórę.

    W miseczce łączymy tworząc pastę sól, cukier, imbir i oliwę. Tak przygotowaną pastą nacieramy filety z kaczki i marynujemy je 30 minut. Umyte jabłko kroimy w kostkę.

    Do rondelka wlewamy odrobinę oleju, wrzucamy do niego jabłka, żurawinę, imbir i papryczkę chilli – smażymy 1 minutę. Po tym czasie dodajemy cukier brązowy, ocet jabłkowy i bulion – gotujemy na niedużym ogniu około 10 minut. Jabłka mają być miękkie ale nie rozgotowane.

    Mięso płuczemy z marynaty i dokładnie osuszamy. Kładziemy je na zimną patelnie skórą do dołu i smażymy na średnim ogniu około 10 minut, następnie mięso przekręcamy i smażymy 5 minut.

    Usmażone mięso przekładamy na deskę i odstawiamy na 10 minut aby soki rozłożyły się równomiernie. Mięso kroimy ostrym noże m na plasterki, układamy na talerzu, serwujemy z kompotem jabłkowym z żurawiną.

    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Jabłka Kaczka Owoce Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować