Kaczka z kapustą czerwoną i kluskami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Chciałam podzielić się z Wami przepisem ze starego zeszytu mojej babci.
Smaczną kaczką z czerwoną kapustą i kluskami.
Kaczka smaczna, mięsko odchodzi od kości, a kapusta czerwona z dodatkiem goździków bardzo zasmakowała całej mojej rodzince.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • kaczka 1 szt,
    jabłka 4 szt,
    sól,
    majeranek,
    ząbki czosnku 2,
    kapusta czerwona ok. 1 kg,
    goździki 5 szt,
    jabłka 2,
    ocet winny lub jabłkowy 1 łyżeczka (według uznania),
    sól do smaku,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kluski Dania główne

Kaczka z kapustą czerwoną i kluskami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kaczka z kapustą czerwoną i kluskami 1. Kaczkę po oczyszczeniu, umyciu i osuszeniu natrzeć majerankiem i solą oraz rozgniecionym czosnkiem.
    Tak przygotowaną kaczkę nadziać obranymi ,pokrojonymi jabłkami wymieszanymi z majerankiem (pamiętajmy o tym aby majeranek rozetrzeć najpierw w dłoniach wydobyć aromat).
    Kaczkę zaszyć lub spiąć wykałaczkami, następnie włożyć do lodówki na całą noc.
    Następnego dnia polać kaczkę gorącą wodą i piec.
    Gdy mięso nieco zmięknie pokroić na porcje i piec do miękkości.
    Kapustę czerwoną poszatkować,zalać małą ilością wody doprowadzić do zagotowania.
    Do kapusty dodać ocet winny lub jabłkowy, pokrojone jabłka, goździki oraz trochę tłuszczu z kaczki i soli do smaku.
    Dusić do miękkości .

    Kaczkę podawać z kapustą czerwoną i z kluskami albo z ziemniakami pure.

    Czas przygotowania 60 minut + czas marynowania + czas pieczenia
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Jabłka Kaczka Kapusta Ocet Przyprawy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować