Kaczka z jabłkami i pomarańczami

0 (0 ocen)

Pyszna i aromatyczna kaczka faszerowana jabłkami i pomarańczami. Doskonale sprawdzi się na niedzielny obiad.

Składniki:

  • kaczka o wadze około 1 kg
    2 jabłka
    2 pomarańcze
    1 łyżka suszonego tymianku
    1,5 łyżki suszonego majeranku
    sól i pieprz
    wykałaczki do spięcia

Kaczka z jabłkami i pomarańczami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaczkę myję, osuszam, nacieram z zewnątrz i w środku solą, pieprzem, 1 łyżką majeranku i tymiankiem. Odstawiam na kilka godzin do lodówki.
  • 2. Jabłka obieram usuwam gniazda nasienne kroję na ćwiartki. Pomarańczę obieram, filetuję. Owoce posypuję pozostałym majerankiem i nadziewam kaczkę po czy szczelnie ją spinam.
  • 3. Tuszkę układam w naczyniu żaroodpornym piekę pod przykryciem 1,5 godziny w 180 stopniach. Po tym czasie zdejmuję pokrywkę i piekę około 40 min.

Komentarze

Podobne przepisy