Kaczka z jabłkami

4.5 (143 ocen)

To moja pierwsza kaczka.Na szczęście udana i na prawdę smaczna.

Składniki:

  • kaczka (ok. 2kg)
    majeranek
    główka czosnku
    2 jabłka
    olej
    cukier
    sól i pieprz
    Jabłka:
    2 jabłka
    1 łyżka wody
    majeranek
    łyżka miodu
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kaczka z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jabłka 1. Kaczkę dokładnie oczyszczamy,ucinamy skrzydła i myjemy.Nacieramy majerankiem,startym czosnkiem,solą, pieprzem i olejem,a następnie odkładamy na noc do lodówki.Kaczkę nadziewamy pokrojonym jabłkiem,pozostałym czosnkiem i majerankiem.Wkładamy do piekarnika,układamy na grzbiecie i pieczemy przez minimum 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni.Jeśli kaczka ma 2 kg proponuję wydłużyć czas pieczenia.Pieczenie możemy zacząć od mniejszej temperatury tak aby tłuszcz wytopił się dokładnie,a kaczka nie przypaliła.Po wyciągnięciu z piekarnika kaczkę nacinamy wzdłuż kręgosłupa i piersi, wyciągamy szkielet dzieląc kaczkę na porcje.Pozostałe jabłko obieramy,kroimy w cząstki podpiekamy na patelni z miodem i majerankiem.Podajemy do kaczki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Kaczka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować