Kaczka to klasyka i symbol polskiej kuchni. Pieczona kaczka z chrupiącą skórką z aromatycznymi ziołami, pachnąca owocową nutą pomarańczy i słodkich brzoskwiń, to świetny pomysł na wykwintny niedzielny obiad.
Kaczka z brzoskwiniami i nutą pomarańczy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaczkę umyć i osuszyć, natrzeć olejem, oprószyć w środku i na zewnątrz solą, pieprzem, rozmarynem i tymiankiem. Pozostawić na około 5-6 godzin, a najlepiej na całą noc.
2.Marchew obrać, pokroić w talarki, a cebulę pokroić w piórka.
3.Zalewa brzoskwiniowa:
Brzoskwinie wraz z syropem przełożyć do garnka, dodać sok wyciśnięty z pomarańczy, gin i całość zagotować.
4.Do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego przełożyć cebulę, marchew i ułożyć kaczkę piersiami do góry. Następnie dodać liście laurowe, wlać bulion i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez około 1,5godziny. Podczas pieczenia co 20 minut podlewać kaczkę płynem, który powstał na dnie naczynia. Po tym czasie odlać płyn z kaczki a wlać gorącą zalewę z brzoskwiniami i dalej piec pod przykryciem około 30-40 minut.
5.Na 20 minut przed końcem pieczenia odkryć pokrywę naczynia i piec kaczkę aby skórka się zrumieniła i była chrupiąca.
Komentarze