Kaczka z brzoskwiniami i nutą pomarańczy

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 6 godz.
  • Dla 8 osób
  • Średni

Kaczka to klasyka i symbol polskiej kuchni. Pieczona kaczka z chrupiącą skórką z aromatycznymi ziołami, pachnąca owocową nutą pomarańczy i słodkich brzoskwiń, to świetny pomysł na wykwintny niedzielny obiad.

  • 6 godz.
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 kaczka (2kg)
    1/2 szklanki bulionu drobiowego
    2 marchewki
    1 cebula
    4 liście laurowe
    3 łyżeczki suszonego tymianku
    3 łyżeczki suszonego rozmarynu
    pieprz
    sól
    olej

    Zalewa brzoskwiniowa:
    1 puszka brzoskwiń w puszce
    50ml ginu
    1 pomarańcza
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kaczka z brzoskwiniami i nutą pomarańczy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaczkę umyć i osuszyć, natrzeć olejem, oprószyć w środku i na zewnątrz solą, pieprzem, rozmarynem i tymiankiem. Pozostawić na około 5-6 godzin, a najlepiej na całą noc.
  • 2. Marchew obrać, pokroić w talarki, a cebulę pokroić w piórka.
  • 3. Zalewa brzoskwiniowa:
    Brzoskwinie wraz z syropem przełożyć do garnka, dodać sok wyciśnięty z pomarańczy, gin i całość zagotować.
  • 4. Do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego przełożyć cebulę, marchew i ułożyć kaczkę piersiami do góry. Następnie dodać liście laurowe, wlać bulion i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez około 1,5godziny. Podczas pieczenia co 20 minut podlewać kaczkę płynem, który powstał na dnie naczynia. Po tym czasie odlać płyn z kaczki a wlać gorącą zalewę z brzoskwiniami i dalej piec pod przykryciem około 30-40 minut.
  • 5. Na 20 minut przed końcem pieczenia odkryć pokrywę naczynia i piec kaczkę aby skórka się zrumieniła i była chrupiąca.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Drób Kaczka Pomarańcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować