Kaczka w żurawinie i jabłkach

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Danie jest wykwintne w smaku ale bardzo łatwe w przygotowaniu.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:


  • 5 jabłka
    2 cebula
    1/3 szklanki żurawina suszona
    2 piersi z kaczki
    4 udka kurczaka
    4 skrzydła
    3 łyżeczki majeranek
    4 łyżki oliwa z oliwek
    2 łyżki ocet winny
    3 szczypty Sól
    2 łyżeczki sok z cytryny
    4 ząbki czosnek
    3 listek laurowy Prymat
    3 ziarenka ziele angielskie

Kaczka w żurawinie i jabłkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Cebulkę kroimy w piórka. Wszystko wkładamy do naczynia żaroodpornego i dodajemy suszoną żurawinę. Na wierzch wykładamy mięso. Nacieramy je octem, oliwą, solę , majerankiem i czosnkiem, oraz sokiem z cytryny. Dodajemy listki laurowe i ziele angielskie. Wszystko zamykamy szczelnie w szklanym naczyniu i wkładamy na całą noc do lodówki. Gdy rano wyjmiemy mięsko to wtedy obsmażamy je skórka do dołu bez użycia już dodatkowego tłuszczu. Obsmażamy na złoto i ponownie wkładamy do naczynia. Pieczemy pod przykryciem około 1,5 godziny w temp.160 stopni. Możemy podlać od czasu do czasu bulionem lub tylko wodą. Na 30 minut przed wyjęciem możemy odsłonić naczynie aby skórka była chrupiąca.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy