Kaczka w ziołach, nadziewana jabłkami, pieczona w garnku rzymskim

4.5 (172 ocen)

  • 1 godz. 30 min

drób

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 kaczka 1600-1800 g
    4 jabłka
    sól
    pieprz
    pieprz ziołowy
    oregano
    hyzop
    majeranek
    kolendra
    2 łyżki oliwy
    1 łyżka octu balsamicznego


Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kaczka w ziołach, nadziewana jabłkami, pieczona w garnku rzymskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaczkę myjemy i oczyszczamy, zioła mieszamy z oliwą i octem balsamicznym. Całą kaczkę nacieramy marynatą, wewnątrz również.
    3 jabłka kroimy na ćwiartki, wpychany do kaczki i spinamy otwór wykałaczką.
    Układamy kaczkę w garnku rzymskim lub naczyniu żaroodpornym. Podlewamy ok pół szkl, wody.
    Przykrywamy pokrywą i wstawiamy do zimnego piekarnika. Nastawiamy 220 st. po 15 min pieczenia , zmniejszamy temp do 200 st i pieczemy kaczkę jeszcze ok godzinę. Pod koniec zdejmujemy pokrywę i lekko pozwalamy jej się przyrumienić.
    Ziemniaczki można upiec do kaczki w osobnym naczyniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować