Kaczka w winie z grilla z brzoskwiniami i pieczonymi ziemniaczkami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Propozycja dla tych, którzy chcą czegoś innego niż tradycyjna kiełbaska z grilla. Smaczna, soczysta, aromatyczna...pierś z kaczki :))

  • 30 min

Składniki:

  • Porcja na 4 osoby:

    - 4 piersi z kaczki
    - 8 ziemniaków
    - cebula
    - 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
    - łyżka soku cytryny
    - 2 łyżki oliwy z oliwek
    - 2-3 brzoskwinie( mogą być z puszki)
    - starta skórka z połowy cytryny
    - pieprz, sól, czerwona papryka, kolendra, tymianek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Grill

Kaczka w winie z grilla z brzoskwiniami i pieczonymi ziemniaczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaczkę najlepiej zamarynować dzień wcześniej.
    1. 1/2 szklanki wina, pieprz, sól. kolendra, tymianek czerwona papryka, soku z cytryny oraz startej skórki dokładnie wymierzać z oliwą z oliwek. Natrzeć dokładnie piersi z kaczki i odłożyć do lodówki- im dłużej tym smaczniejsze mięso:) ( min. 2 godziny)
    2. Ziemniaczki obrać, pokroić w plastry, posypać solą i pieprzem, pokroić w plastry cebulę, zawinąć w folię aluminową.
    3. Ziemniaki ułożyć w folii na grillu. Po 10 minutach rozłożyć piersi z kaczki.
    4. Po ok 7 minutach piersi przełożyć na drugą stronę, rozłożyć na nich pokrojone brzoskwinie i piec dalej.
    5. Należy pilnować mięska, tak aby było miękkie i nie krwiste.
    Przepyszna propozycja na niedzielny obiad :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować