Kaczka w winie z grilla z brzoskwiniami i pieczonymi ziemniaczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaczkę najlepiej zamarynować dzień wcześniej.
1. 1/2 szklanki wina, pieprz, sól. kolendra, tymianek czerwona papryka, soku z cytryny oraz startej skórki dokładnie wymierzać z oliwą z oliwek. Natrzeć dokładnie piersi z kaczki i odłożyć do lodówki- im dłużej tym smaczniejsze mięso:) ( min. 2 godziny)
2. Ziemniaczki obrać, pokroić w plastry, posypać solą i pieprzem, pokroić w plastry cebulę, zawinąć w folię aluminową.
3. Ziemniaki ułożyć w folii na grillu. Po 10 minutach rozłożyć piersi z kaczki.
4. Po ok 7 minutach piersi przełożyć na drugą stronę, rozłożyć na nich pokrojone brzoskwinie i piec dalej.
5. Należy pilnować mięska, tak aby było miękkie i nie krwiste.
Przepyszna propozycja na niedzielny obiad :)
Komentarze