Kaczka w sosie jeżynowym

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Świetne połączenie mięsa ze słodyczą owoców.

  • 3 godz.

Składniki:

  • 2 piersi kaczki
    Marynata:• 2 gałązki tymianku
    skórka otarta z 1 pomarańczy
    1/3 łyżeczki soli
    1/3 łyżeczki pieprzu
    3 posiekane ząbki czosnku
    Sos z jeżyn: 200 g jeżyn
    200 ml czerwonego wytrawnego wina
    1 łyżeczka octu balsamicznego z sokiem figowym

Kaczka w sosie jeżynowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kaczka w sosie jeżynowym 1. Piersi kaczki oczyściłem. Wymieszałem składniki marynaty, natarłem nią mięso i włożyłem do lodówki na 2 godziny.
    Sos jeżynowy: owoce zalałem winem i gotowałem, aż sos zredukował się o połowę. Kaczkę opłukałem, osuszyłem papierowym ręcznikiem.
    Rozgrzałem patelnię (bez tłuszczu) i ułożyłem na niej kaczkę skórą do dołu. Gdy skóra się zrumieniła i wytopił się z niej tłuszcz, odwróciłem mięso na drugą stronę. Smażyłem na małym ogniu przez 3 minuty.
    Na talerzu ułożyłem kaczkę, polałem sosem. Z boku ułożyłem jeżyny.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy