Kaczka w pomarańczach

0 (0 ocen)

Aromatyczna kaczka pieczona w towarzystwie plastrów pomarańczy i cząstek jabłek. Chrupiąca skórka i miękkie wnętrze.

Składniki:

  • 1 kaczka o wadze ok 1,2kg
    2 pomarańcze
    2 jabłka
    8 ząbków czosnku
    1 czerwona cebula
    ½ szklanki bulionu drobiowego
    3 łyżki oleju rzepakowego
    2 łyżeczki miodu
    kilka gałązek świeżego tymianku
    sól, pieprz, majeranek suszony

Kaczka w pomarańczach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaczkę nacieramy olejem, oprószamy solą, pieprzem oraz majerankiem. Do środka wkładamy obrane i lekko zmiażdżone ząbki czosnku oraz pokrojoną na ćwiartki cebulę. Przekładamy do rękawa do pieczenia, podlewamy bulionem wymieszanym z sokiem z jednej pomarańczy, drugą kroimy w plastry i razem z ćwiartkami jabłek oraz gałązkami tymianku również dokładamy do rękawa. Związujemy z obu stron i pozostawiamy na ok 3 godz w zimnym miejscu.
    Przed pieczeniem rozgrzewamy piekarnik do 180St C. Kaczkę pieczemy przez godzinę, a następnie przecinamy rękaw u góry, kaczkę smarujemy miodem i ponownie wstawiamy na 20 minut, by się przyrumieniła. Podajemy na ciepło.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy