Kaczka w jabłkach i śliwkach

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Tę potrawę nauczyła mnie robić moja mama. Wzbudza zachwyt moich znajomych.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 4 kacze udka
    2 twarde kwaskowate jabłka
    15 dag śliwek suszonych bez pestek
    2 średnie cebule
    olej
    sól
    czosnek granulowany
    bazylia suszona
    majeranek suszony
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kaczka w jabłkach i śliwkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kacze udka oprószyć z obu stron solą, czosnkiem, majerankiem i bazylią. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym na cienkiej warstwie oleju skórą do góry.
  • 2. Umyte jabłka w skórkach pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazdka z pestkami, usunąć ogonki.
    Obrane cebule pokroić na ćwiartki. Obłożyć kacze udka cebulą, śliwkami i jabłkami (skórką do góry, miąższ jabłka powinien dotykać mięsa).
  • 3. Przykryć naczynie żaroodporne i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec na funkcji "dolna grzałka + termoobieg" w 200 stopniach ok. 1 godzinę.
  • 4. Kiedy mięso będzie już miękkie (po ok. 1 godz.) wyjąć z wierzchu część owoców i cebuli tak, żeby odsłonić skórkę na udkach. Wyłączyć termoobieg i włączyć funkcję grzania od góry. Piec kilka minut bez przykrycia tak, żeby skórka się zarumieniła. Po upieczeniu połączyć z wcześniej wyjętymi owocami i cebulą.

Porady

Można podawać z ziemniakami lub kaszą. Najlepiej smakuje z ziemniakami pureé. Jako dodatek warzywny proponuję kapustę kiszoną zasmażaną lub surówkę z marchewki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kaczka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Święta Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować