Kaczka w jabłkach i śliwkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Kacze udka oprószyć z obu stron solą, czosnkiem, majerankiem i bazylią. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym na cienkiej warstwie oleju skórą do góry.
2. Umyte jabłka w skórkach pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazdka z pestkami, usunąć ogonki.
Obrane cebule pokroić na ćwiartki. Obłożyć kacze udka cebulą, śliwkami i jabłkami (skórką do góry, miąższ jabłka powinien dotykać mięsa).
3. Przykryć naczynie żaroodporne i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec na funkcji "dolna grzałka + termoobieg" w 200 stopniach ok. 1 godzinę.
4. Kiedy mięso będzie już miękkie (po ok. 1 godz.) wyjąć z wierzchu część owoców i cebuli tak, żeby odsłonić skórkę na udkach. Wyłączyć termoobieg i włączyć funkcję grzania od góry. Piec kilka minut bez przykrycia tak, żeby skórka się zarumieniła. Po upieczeniu połączyć z wcześniej wyjętymi owocami i cebulą.
Porady
Można podawać z ziemniakami lub kaszą. Najlepiej smakuje z ziemniakami pureé. Jako dodatek warzywny proponuję kapustę kiszoną zasmażaną lub surówkę z marchewki.
Komentarze