Kaczka świąteczna z jabłkami i pomarańczami

4.5 (184 ocen)

  • 60 min

Pyszne danie na uroczystość lub świąteczny obiad.

  • 60 min

Składniki:

  • kaczka o wadze 1,5 kg
    sól
    pieprz
    Nadzienie:
    tymianek
    majeranek
    3 jabłka
    3 pomarańcze
    Dodatkowo:
    2 jabłka i 2 pomarańcze
    100 ml soku z pomarańczy
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kaczka świąteczna z jabłkami i pomarańczami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaczkę opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, oprószyć solą i pieprzem od środka i na zewnątrz. Odstawić do lodówki na 2 godziny do lodówki.
  • 2. Jabłka obrać, pokroić na cząstki, wyciąć gniazda nasienne. Z pomarańczy wykroić filety. Przełożyć do miski, oprószyć tymiankiem i majerankiem. Delikatnie wymieszać. Nałożyć do kaczki. Spiąć wykałaczkami i zasznurować dratwą Otwór zasznurować lub złożyć nóżki na krzyż i umieścić ich końce w nacięciach skóry, tak żeby farsz nie mógł uciec. Kaczkę umieścić w naczyniu żaroodpornym, przykryć i piec około 1 godziny i 30-40 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie odkryć i zapiekać jeszcze przez 20-30 minut w temp. 200 st. C (aż skórka się zezłoci i będzie chrupiąca).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować