Danie troszkę czasochłonne , ale warto uzbroić się w cierpliwość. Polecam
38 godz.
Składniki:
1 kaczka ok 3 kg
2-3 jabłka ( najlepiej lekko kwaskowe )
sól
Marynata :
1 litr wystudzonej przegotowanej wody
1 opakowanie włoszczyzny w paskach ( mrożonka)
1 duża cebula
1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
1 łyżka płynnego miodu
1 cytryna pokrojona w plasterki
sok z połowy cytryny
1 opakowanie przyprawy po myśliwsku lub do dziczyzny
kawałek startego korzenia imbiru
6 ziaren ziela angielskiego
6 nagniecionych ziaren jałowca
3 liście laurowe
3/4 butelki czerwonego półwytrawnego wina
Kaczka po myśliwsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Włoszczyznę , cebulę , liście laurowe , ziela angielskie , ziarna jałowca oraz imbir zalewamy gorącą wodą i gotujemy 12-15 minut.
Po upływie tego czasu , zdejmujemy z ognia i dodajemy pozostałe składniki marynaty ,wlewamy winko i całość odstawiamy do wystygnięcia.
Tak przygotowaną marynatą , zalewamy wcześniej umytą kaczkę,tak aby marynata pokryła całą powierzchnię.
Naczynie przykrywamy i odstawiamy do lodówki na 2 doby , co kilka- kilkanaście godzin starannie kilkakrotnie przewracając kaczkę w marynacie..
Godzinę przed pieczeniem , wyjmujemy z marynaty dokładnie nasalamy z zewnątrz i wewnątrz , następnie wkładamy do środka jabłka pocięte na ćwiartki po czym zapinamy wykałaczką lub zaszywamy.
Do nagrzanego do 180stopni piekarnika , wkładamy kaczkę i pieczemy do miękkości ok 2.5 godzinki.
Podajemy z ziemniakami oprószonymi koperkiem i surówką z czerwonego buraczku.
Komentarze