Kaczka pieczona z pomarańczą i jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaczkę natrzyj solą i pieprzem, ponacinaj na piersiach. Pomarańczę pokrój razem ze skórką na 4 części, tak samo cebulę, Jabłka przekrój na pół. Do kaczki włóż pokrojoną pomarańczę, cebule i jabłka . Wstaw do naczynia żaroodpornego piersiami do góry. Piecz w temp. 180 st. przez godzinę. Po tym czasie zlej tłuszcz, kaczkę podlej częścią soku pomarańczowego. Po 45 minutach pieczenia znów polej częścią soku wymieszanego z kilkoma łyżkami wcześniej zlanego tłuszczu. Kaczkę piecz tule, ile waży. Co 45 minut podlewaj kaczkę sokiem z tłuszczem. Kaczkę wyjmij, rozetnij wzdłuż korpusu i wyjmij ze środka farsz. Potnij mięso na mniejsze porcje. Podawaj z pieczonymi owocami.
Komentarze