Kaczka pieczona z pomarańczą i jabłkami

0 (0 ocen)

  • 4 godz.
  • Dla 10 osób

Proste, smaczne i szybkie w przygotowaniu danie. Polecam!

  • 4 godz.
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • -kaczka o wadze ok. 3,5 kg
    -sól
    -pieprz
    -1 cała pomarańcza
    -2 cebule
    -3 jabłka
    -1 szkl. soku z pomarańczy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kaczka pieczona z pomarańczą i jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaczkę natrzyj solą i pieprzem, ponacinaj na piersiach. Pomarańczę pokrój razem ze skórką na 4 części, tak samo cebulę, Jabłka przekrój na pół. Do kaczki włóż pokrojoną pomarańczę, cebule i jabłka . Wstaw do naczynia żaroodpornego piersiami do góry. Piecz w temp. 180 st. przez godzinę. Po tym czasie zlej tłuszcz, kaczkę podlej częścią soku pomarańczowego. Po 45 minutach pieczenia znów polej częścią soku wymieszanego z kilkoma łyżkami wcześniej zlanego tłuszczu. Kaczkę piecz tule, ile waży. Co 45 minut podlewaj kaczkę sokiem z tłuszczem. Kaczkę wyjmij, rozetnij wzdłuż korpusu i wyjmij ze środka farsz. Potnij mięso na mniejsze porcje. Podawaj z pieczonymi owocami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kaczka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować