Kaczka pieczona z miodowymi jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i dzielimy na cząstki. Wkładamy je do miseczki i zalewamy miodem pitnym. Odstawiamy na parę godzin. Opłukaną i osuszoną kaczkę nacieramy solą oraz majerankiem - od zewnątrz i w środku. Do wnętrza wkładamy namoczone w miodzie jabłka. Kaczkę pieczemy ok 2 godz. w temperaturze l8o°C. 20 min przed końcem pieczenia dodajemy pokrojone jabłka. Po zakończeniu pieczenia pozostawiamy gęś w wyłączonym piekarniku przez kilkanaście minut, a potem układamy na półmisku.
Porady
Przez cały czas pieczenia mniej więcej co 15 minut polewamy kaczkę wytopio¬nym tłuszczem zebranym z dna naczynia, do którego warto dolać w pewnym mo¬mencie trochę wody, aby się nie przypalił.
Komentarze