Kaczka pieczona z miodowymi jabłkami

0 (0 ocen)

regionalne dane przywiezione z Wielkopolski

Składniki:

  • 1 duża kaczka
    3-4 szare renety
    1 szklanka miodu pitnego
    sól
    majeranek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kaczka pieczona z miodowymi jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i dzielimy na cząstki. Wkładamy je do miseczki i zalewamy miodem pitnym. Odstawiamy na parę godzin. Opłukaną i osuszoną kaczkę nacieramy solą oraz majerankiem - od zewnątrz i w środku. Do wnętrza wkładamy namoczone w miodzie jabłka. Kaczkę pieczemy ok 2 godz. w temperaturze l8o°C. 20 min przed końcem pieczenia dodajemy pokrojone jabłka. Po zakończeniu pieczenia pozostawiamy gęś w wyłączonym piekarniku przez kilkanaście minut, a potem układamy na półmisku.

Porady

Przez cały czas pieczenia mniej więcej co 15 minut polewamy kaczkę wytopio¬nym tłuszczem zebranym z dna naczynia, do którego warto dolać w pewnym mo¬mencie trochę wody, aby się nie przypalił.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Kaczka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować