Kaczka pieczona z jesiennymi warzywami

0 (0 ocen)

Pyszna, aromatyczna kaczka pieczona z jabłkiem, śliwką i ziołami.

Składniki:

  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
    3 łyżki masła
    sól i kolorowy pieprz
    kaczka około 2 kg (domowej hodowli)
    kieliszek madery
    gruszka
    2 antonówki lub szare renety
    kilka węgierek
    2 czerwone cebule lub kilka szalotek
    główka czosnku
    2 - 3 łyżki miodu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kaczka pieczona z jesiennymi warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozmaryn siekamy, następnie mieszamy z solą, pieprzem i masłem. Kaczkę przekładamy do brytfanny. Wkładamy rękę między skórę, a mięso i smarujemy masłem od wewnątrz. Tak samo smarujemy na zewnątrz. Skórę dodatkowo solimy i pieprzymy.
  • 2. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Pieczemy pod przykryciem.
  • 3. Po około godziny dolewamy maderę.
  • 4. Po 15 - 20 minutach dorzucamy pokrojone owoce oraz cebulę i czosnek.
  • 5. Całość polewamy płynnym miodem. Pieczemy już bez przykrycia około 40 minut.

Porady

20 min przed końcem pieczenia możemy kurczaka dodatkowo posypać ulubionymi ziołami np. majerankiem. Żeby kaczka była jeszcze bardziej "owocowa" kilka cząstek owoców możemy włożyć do środka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować