Kaczka pieczona z jabłkami

4.5 (187 ocen)

  • 2 godz.

Sylwestra czas zacząć . Do siego roku :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 kaczka ( ok. 2 kg)
    4 jabłka ( szara reneta )
    4 łyżki płynnego miodu
    2 łyżki majeranku
    2 ząbki czosnku
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kaczka pieczona z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przyprawiamy kaczuszkę. 1. Kaczkę myjemy , suszymy i nacieramy solą ,pieprzem , roztartym czosnkiem oraz majerankiem. Pozostawiamy najlepiej na całą noc w lodówce .
  • Przygotowujemy farsz. 2. Jabłka obieramy , wykrawamy gniazda nasienne i dzielimy na ćwiartki .Polewamy miodem i oprószamy majerankiem . Mieszamy i mamy farsz.
  • Nadziewamy kaczkę. 3. Farszem nadziewamy kaczkę , spinamy wykałaczkami i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni .Pierwszą godzinę pieczemy pod przykryciem , po godzinie odlewamy tłuszcz i obracamy kaczkę na 30 minut grzbietem do góry , pieczemy już bez przykrycia .Kończymy piec kaczkę piersią do góry .
  • Smacznego. 4. Skórka musi być chrupiąca i dobrze wypieczona więc pod koniec włączamy termoobieg . Smacznego.

Porady

Kaczkę piecze się po godzinie na każdy kilogram .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować