Kaczka pieczona z jabłkami

4.5 (194 ocen)

Zazwyczaj podaję kaczkę podczas uroczystości rodzinnych.

Składniki:

  • 1 kaczka (na ok. 2 kg, u mnie tym razem mała 1,5kg)
    2 kwaśne jabłka
    majeranek (dużo)
    sól, pieprz,
    2 łyżki masła
    łyżka miodu
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kaczka pieczona z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaczkę umyć i osuszyć. Sprawić solą i pieprzem. Jablka pokroić w ćwiartki i wymieszać z majerankiem i miodem. Kaczkę natrzeć porządnie majerankiem (wewnątrz również). Jabłkami nadziać wnętrze kaczki. Odstawić na kilka godzin do lodówki. Przed pieczeniem polać roztopionym masłem. Piec przez 30 minut w temperaturze 200 stopni, po czym zmniejszyć do 180 i piec jeszcze godzinę (gdy jest duża 1,5 h). Ja po połowie czasu przekręcam kaczkę na drugą stronę i co 15 minut polewam wytapianym sosikiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować